Jakich produktów żywnościowych unikać w ciąży? Czego nie powinno się jeść w ciąży?

ewelina chudy dietetyk psychodietetyk szczecin czego unikać w ciazy

Ciąża jest jednym z okresów zwiększonej podatności na zanieczyszczenia środowiskowe.  Ekspozycja na substancje toksyczne w czasie ciąży może wpłynąć na rozwój płodu w znacznie większym stopniu niż na osobę dorosłą. Do produktów, których należy unikać w trakcie ciąży, należą sery z niepasteryzowanego mleka: pleśniowe, feta, camembert. Mogą one być źródłem listerii – bakterii powodującej infekcje pokarmowe z ostrym przebiegiem lub uogólnione infekcje grypowe. Kobiety ciężarne są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych objawów i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u dziecka.

Jakich produktów nie wolno jeść w czasie ciąży?

ewelina chudy jakich produktow unikac w ciazy

Z jadłospisu kobiety spodziewającej się dziecka należy CAŁKOWICIE WYELIMINOWAĆ:

  • niepasteryzowane mleko i przetwory z niego przygotowane, np. oscypki, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną
  • surowe i niedopieczone mięso (tatar, krwisty befsztyk), surowe wędliny (szynka parmeńska), które mogą być przyczyną zakażenia np. toksoplazmozą,
  • surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), które mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów,
  • ryby łowione z zanieczyszczonych wód (łosoś hodowlany),
  • ryb szczególnie zanieczyszczonych rtęcią (rtęć przechodzi przez łożysko, barierę krew-mózg, gromadzi się w tkankach i ma działanie neurotoksyczne, jej stężenia we krwi pępowinowej są wyższe o 70% niż we krwi matki), są to: marlin, miecznik, rekin, tuńczyk, ryba maślana, okoń, węgorz, płoć.
  • surowe jaja, mogą być źródłem Salmonelli (kogel mogel, kremówki itp.)
  • słodziki – najlepiej nie stosować ich w ciąży ( w ich skład wchodzą sztuczne substancje takie jak aspartam, które nie są dokładnie zbadane pod katem szkodliwości dla płodu), lepiej używać niewielkiej ilości cukru trzcinowego, syropu z agawy, syropu klonowego lub ksylitolu,
  • alkohol (nie ustalono bezpiecznej granicy, rekomenduję w związku z tym zachowanie całkowitej abstynencji w okresie ciąży oraz przed poczęciem),
  • nieświeża żywność (zatrucie pokarmowe w ciąży jest szczególnie niebezpieczne, zarówno dla matki, jak i dla nienarodzonego dziecka, układ odpornościowy kobiety w ciąży jest osłabiony, każda więc bakteria, wirus, grzyb czy pasożyt zagrażają obojgu).

Jakich produktów warto unikać w ciąży?

W DIECIE KOBIET W CIĄŻY WARTO WYKLUCZYĆ:

  • kolorowe napoje gazowane– są sztucznie barwione i aromatyzowane, mają bardzo dużo cukru, niektóre z nich, np. cola zawierają kofeinę, która może zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży,
  • słodycze, zawierają puste kalorie i bardzo dużo cukru, który może wywołać cukrzycę ciążową,
  • żywność wysokoprzetworzona, fast-foodów, słonych przekąsek, zup w proszku, sosów, kostek rosołowych, konserw, gotowych wyrobów garmażeryjnych typu pierogi, naleśniki – zawierają one znaczne ilości soli, konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, nasyconych kwasów tłuszczowych.

Jesteś w ciąży? Te zioła i herbaty spożywaj w umiarze:

Zioła i herbaty, których nie zaleca się w dużych ilościach kobiecie w ciąży:

  • rozmaryn,
  • cynamon,
  • czarnuszka,
  • pieprz czarny,
  • owoce jałowca,
  • tymianek,
  • papryka sypana,
  • macierzanka,
  • arcydzięgiel,
  • żeń-szeń,
  •  herbaty czarne, zielone, czerwone, zawierające hibiskus, liście malin, liście poziomek.
  • Polecam, aby kobieta w ciąży komponując swoje posiłki zastanowiła się najpierw, czy to co zje nie zaszkodzi zarówno jej, jak i dziecku.

Literatura:
1.    Murkoff H., Mazel S. W oczekiwaniu na dziecko. Dom Wydawniczy REBIS, Poznań, 2016.
2.    Świątkowska D. Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
3.    Jean T. Cox, MS, RD, LN, Sharon T. Phelan, MD. Część 2. Co mogę jeść, panie doktorze? Bezpieczne odżywianie w czasie ciąży. Ginekologia Po Dyplomie, 2010.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.